Get Adobe Flash player
Αρχική Περιοχή
GreekEnglish (United Kingdom)
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

H λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί το πλέον πετυχημένο παράδειγμα παρέμβασης του ανθρώπου στη Φύση.  Ως έργο φέρει τη σφραγίδα ενός επιφανή άνδρα της Καρδίτσας, αλλά και όλης της Ελλάδας, του Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα. Το 1925, ο Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής φράγματος για τη δημιουργία τεχνητής λίμνης που θα εξυπηρετούσε αρδευτικά το θεσσαλικό κάμπο. Με αρκετά χρόνια καθυστέρησης το έργο ολοκληρώθηκε το 1960, το οποίο όχι μόνο έλυσε το αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου αλλά και παρείχε ηλεκτρικό ρεύμα με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού.

Δημιουργήθηκε έτσι η λίμνη Ταυρωπού μήκους 14 περίπου χλμ. και πλάτους 4χλμ με χωρητικότητας 365 εκατ. κυβ. μέτρα νερού η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα προς τιμή του εμπνευστή της.

H λίμνη Πλαστήρα, 25χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, παρουσιάζει μια άκρως ονειρική εικόνα, με κατάφυτες βουνοκορφές, χείμαρρους και γαλήνια κρυστάλλινα νερά. Η πιο τουριστικά αναπτυγμένη πλευρά της είναι η νοτιοδυτική, στις όχθες της οποίας μικρά χωριουδάκια ξεπροβάλλουν σαν απόκοσμες οπτασίες. Ο πιο οργανωμένος οικισμός, ωστόσο, είναι τα Καλύβια Πεζούλας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη Πλαστήρα.

Πριν από τη δημιουργία της λίμνης οι κάτοικοι του οικισμού δούλευαν στα χωράφια που τώρα έχουν σκεπαστεί με τα νερά της λίμνης Πλαστήρα και διατηρούσαν στην περιοχή αυτή τα καλύβια τους, από την ύπαρξη των οποίων πήρε και το όνομα της η περιοχή. Επρόκειτο για μονόχωρες πρόχειρες κατασκευές, από καλάμια και λάσπη όπου αποθήκευαν τα αγροτικά προϊόντα και τα εργαλεία τους.

Στα Καλύβια Πεζούλας μπορείτε να βρείτε πολλές καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια και παραδοσιακά μεζεδοπωλεία καθώς και σημεία στα οποία θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με την αγαπημένη σας δραστηριότητα (ιππασία, τοξοβολία, κανό κλπ). Επίσης στην περιοχή υπάρχουν αρκετά καταστήματα που εμπορεύονται τοπικά προϊόντα όπως βότανα και μυρωδικά και φυσικά αναμνηστικά.

Αξιοθέατα

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη λίμνη Πλαστήρα, σας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσετε και να εξερευνήσετε πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα που προσφέρει η περιοχή.

Φράγμα Λίμνης Νικολάου Πλαστήρα: Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 1959, έχει ύψος 83μ. και μήκος 200μ. Ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, είναι ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος. Η κατασκευή του φράγματος αποτελεί σημαντικό έργο, καθώς επέλυσε το υδρευτικό και αρδευτικό πρόβλημα της πόλης της Καρδίτσας και πολλών χωριών. Στη μεριά της γέφυρας είναι και μια ευκαιρία για ψώνια στα όμορφα μικρά μαγαζάκια που έχουν στήσει οι ντόπιοι παραγωγοί κατά μήκος του φράγματος.

Βοτανικός κήπος: Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου. Μπορείτε να γνωρίσετε σπάνια φυτά, να αγοράσετε βότανα και να απολαύσετε ένα καφέ θαυμάζοντας την λίμνη καθώς ο Βοτανικός κήπος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από αυτή.

Παρατηρητήριο: Σε υψόμετρο 1230 μέτρων στην θέση Μάνδρα έχει δημιουργηθεί το λεγόμενο Παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών. Σημείο που προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης  στους επισκέπτες καθώς η πιο εντυπωσιακή εικόνα της λίμνης είναι αναμφισβήτητα από εκεί. Μέσα σ' ένα καταπράσινο περιβάλλον η θέα θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Μπορείτε να θαυμάσετε τη λίμνη σε όλο το μήκος και το πλάτος της,  το αλπικό δάσος, τις γυμνές κορυφές των ψηλών βουνών να ζωγραφίζονται στο βάθος


Θρησκευτικός τουρισμός

Σε όλη τη περιοχή των Αγράφων θα συναντήσετε εκκλησίες και μοναστήρια που αξίζει να τα επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τις αγιογραφίες, τις εικόνες καθώς και τη μοναδική αρχιτεκτονική που διαθέτουν. Ορισμένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής είναι:

Μονή Παναγίας Πελεκητής
Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής είναι κτισμένη επάνω σε ένα απότομο και ψηλό βράχωμα (1400μ.) της Πίνδου, ένα χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Καρύτσα. Θεωρείται από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία του 16ου αιώνα. Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε πολλά και σημαντικά κειμήλια όπως ιερά ευαγγέλια, χειρόγραφα, εκκλησιαστικά σκεύη και πολλά άλλα. Μην παραλείψετε να προσέξετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις τοιχογραφίες που κοσμούν το ναό. Η μονή γιορτάζει κάθε δεκαπενταύγουστο τη μνήμη της Θεοτόκου.

Μονή Πέτρας
Η Ιερά Μονή Πέτρας βρίσκεται τέσσερα περίπου χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Καταφύγι του δήμου Ιτάμου και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί από το Καταφύγι στο συνοικισμό Άγιος Αθανάσιος του Λαμπερού. Η Μονή Πέτρας Καταφυγίου είναι ένας εντυπωσιακός πετρόκτιστος ναός, στον οποίο οι τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1625 έχουν συντηρηθεί με επιτυχία. Δίπλα από το καθολικό υπάρχουν τα απομεινάρια των 80 διώροφων κελιών και των υπόγειων αποθηκών που καταστράφηκαν το 1968. Εκεί σήμερα διαμένει αδελφότητα μοναχών που έχει αναλάβει την ανακαίνισή της.

Μονή Κορώνης
Η Ιερά Μονή Κορώνης βρίσκεται δίπλα στο χωριό Μεσενικόλας. Η Μονή χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνό Β’, στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης. Στην Ιερά Μονή, στα μέσα περίπου του 16ου αιώνα, έρχεται για να μονάσει ο Άγιος Σεραφείμ, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, στις 4 Δεκεμβρίου του 1601, στην έδρα της επισκοπής του στο Φανάρι Καρδίτσας. Η τύχη του σώματος του είναι άγνωστη, η Αγία Κάρα του όμως φυλάσσεται στην Μονή Κορώνης, της οποίας παραμένει προστάτης και πολιούχος